Culorile adaugă întotdeauna un sens stilistic, imprimând diverse stări de spirit locuinței. De aceea, există un sens în a ne pune o întrebare aparent simplă: în ce culoare ar trebui să zugrăvim fiecare încăpere (sau să o folosim drept culoare predominantă) pentru a da un plus de calitate traiului de zi cu zi din acea casă? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să studiem mai întâi psihologia din spatele culorilor favorite. Așadar, iată 9 dintre cele mai bune culori pe care să le folosești, în funcție de tipul de cameră:

Cea mai bună culoare pentru bucătărie: galben

bucatarie galbena
Foto: Aline Architecture

Specialiștii spun că galbenul este culoarea perfectă pentru bucătării. Galbenul crește apetitul și, totodată, ridică nivelul energetic al fiecărei persoane. Iar dacă nu ești o persoană matinală, a lua micul dejun într-o bucătărie galbenă îți va îmbunătăți gradul de motivare și entuziasmul necesare pentru a lua în piept fiecare zi.

Cea mai bună culoare pentru dormitor: albastru închis

dormitor albastru
Foto: Jason Frank Rothenberg

Unele studii psihologice recente spun că albastrul deschis are darul de a spori gradul de „alertă”. În același timp, însă, se știe că pereții albaștri aduc un plus de serenitate și de sentimente protectoare, care se „asortează” perfect cu amenajarea unui dormitor. Caută să amesteci nuanțe îndrăznețe cu unele mai puțin puternice, pentru a avea un rezultat echilibrat.

Cea mai bună culoare pentru sala de mese: alb cald

white dining room
Foto: lunafurn.com

Există numeroase nuanțe de alb din care poți să alegi, dar care ar fi cea mai bună pentru camera în care se ia masa? O nuanță de alb cald este întotdeauna primitoare pentru cineva care trebuie să petreacă următoarea oră într-o atmosferă relaxantă.

Cea mai bună culoare pentru holuri aglomerate: argintiu

hol argintiu
Foto: Pinterest

Creează un vibe calm în holul de intrare, folosind griul. Cunoscută drept o culoare deloc „emoțională”, griul poate transforma unul dintre cele mai aglomerate spații din casă într-unul „supus” și rezervat. Iar în acest sens, o variantă foarte potrivită poate fi un gri care se îndreaptă spre o nuanță de argintiu-alb. Luminează intrarea și o face ceva mai „vie”.

Cea mai bună culoare pentru spații aglomerate: roz pal

living roz
Foto: posterstore.eu

Există numeroase dovezi cum că rozul e liniștitor, aducând un plus de serenitate. De pildă, în ultimii peste 40 de ani, s-a dovedit că închisorile care au pereții zugrăviți în roz au darul de a menține calmul deținuților. De aceea, rozul este perfect pentru orice spațiu aglomerat, în care se simte nevoia de relaxare. Combină nuanțele pastelate de roz cu cele de mentă sau galben pal.

Cea mai bună culoare (neutră) pentru camera copilului: verde deschis

dormitor copii verde
Foto: Wild Cotton Photography

Majoritatea părinților se gândesc să amenajeze camera copilului în funcție de sexul acestora, folosind clasicele culori: roz pentru fetițe, bleu pentru băieței. Și totuși, gândește-te că verdele, culoarea naturii, aduce întotdeauna echilibru și liniște, având un efect de calmare. De aceea, e potrivită pentru mai multe spații din casă, dar în special pentru o eventuală cameră a copilului.

Cea mai bună culoare pentru birouri și livinguri: portocaliu

birou portocaliu
Foto: artstation.com

Portocaliul este o culoare revigorantă, care împrumută căldură camerei, fiind astfel ideală pentru livinguri sau chiar pentru locul în care se ia masa. Fiind, în primul rând, o culoare motivațională portocaliul se poate regăsi în siguranță în spațiul în care este amenajat un birou. Dacă zugrăvirea tuturor celor patru pereți ale unui birou poate fi exagerată, experții recomandă crearea unui accent singular, pe doar unul dintre pereți.

Cea mai bună culoare pentru camera de antrenament: roșu

red home gym
Foto: houzz.com

Roșul este întotdeauna o culoare îndrăzneață, care energizează la maxim spațiul în care e folosită. De aceea, prezența ei în încăperea pe care o amenajezi pentru a face sport îți va îmbunătăți în mod cert performanțele fizice. Și aici, dacă nu vrei să abuzezi de prea multă culoare, poți zugrăvi un singur perete în roșu, adăugând alte accente roșii în decorațiuni sau aparate de fitness.

Cea mai bună culoare pentru ateliere: lavandă

atelier mov
Foto: Pinterest

Dacă îți amenajezi un mic atelier în casă, gândește-te un pic să abordezi o culoare ușor neobișnuită: movul pal. Dacă de regulă movul închis e asociat cu tristețea sau frustrarea, cel pal are un aer misterios, care declanșează creativitatea. De aceea, nuanța e foarte potrivită pentru un atelier, în special dacă e asociată cu o culoare neutră, precum griul.

Citește și: Cum să alegi cele mai bune culori pentru dormitorul tău

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter