Coffee?

Recunosc! Sunt vinovata!!
Cel putin 2 din cele 2,25 miliarde de cesti de cafea consumate, in medie, in fiecare zi, in toata lumea, sunt ale mele!
Ador gustul de cafea, felul in care aroma ei ma trezeste in fiecare dimineata si imi da un plus de energie pentru intreaga zi, sau modul in care un cappuccino imi da o senzatie placuta de relaxare, dupa o masa usoara de pranz.
Fiecare dintre noi asociaza aroma si gustul de cafea fie cu „alarma de dimineata”, fie cu o putere de concentrare mai mare, cu un implus de creativitate sau, din contra, cu o bine meritata pauza ori cu o vorba intre prieteni.
Pe cat de diverse sunt sentimentele pe care ni le trezeste o ceasca de cafea, pe atat de fascinanta este si istoria acestei bauturi.
Am zis bautura? Ei bine, nu e tocmai 100% adevarat. La origini, cafeaua a fost consumata ca si aliment.
O legenda spune ca tribul Oromo, original din Etiopia, amesteca boabele de cafea, macinate, cu grasime animala si obtinea astfel un soi de
“stramos” al batoanelor energizante din zilele noastre.
O alta legenda spune ca un pastor de capre, Kaldi, ar fi, de fapt, cel care a descoperit cafeaua. A bagat el de seama ca, dupa ce mancau boabele unui anumit copac, caprele sale deveneau mai pline de energie, mai active… mai vesele! 🙂 Kaldi i-a povestit grozavia staretului manastirii sale, dar haina bisericeasca nici nu a vrut sa auda de o asemenea isprava si a aruncat boabele in foc! O aroma puternica s-a ridicat atunci in aer, iar staretul, pentru a scapa de mirosul puternic, a luat boabele prajite si le-a aruncat intr-o cana cu apa – plasata foarte strategic, as zice! Si, astfel, a aparut prima ceasca de cafea din lume. Dupa cum zice povestea, din pura intamplare! 🙂

In scurt timp, toti calugarii au inceput sa consume aceasta miraculoasa bautura care le prelungea orele de rugaciune si meditatie, iar vestea s-a raspandit cu repeziciune in toata Peninsula Arabica. Mai tarziu, in jurul anului 1000, comeciantii arabi au inceput sa aduca boabe de cafea din Africa, boabe pe care le fierbeau la foc mic si obtineau astfel o bautura amaruie, inchisa la culoare, pe care au numit-o „qahwa” – cafea. 🙂
Si cum s-ar spune, restul este istorie.
In zilele noastre, a merge la o cafenea a devenit un obicei cat se poate de obisnuit. Totul pare sa se intample „la o cafea”: o intalnire de afaceri, o revedere intre prieteni sau o prima intalnire si nici nu este de mirare daca tinem cont de faptul ca… pana si Revolutia Franceza a pornit dintr-o cafenea!
In Italia, de exemplu, sunt mai mult de 200.000 de espresso baruri, iar 65% din cafele sunt baute in timpul micului dejun.
Ai nevoie, in medie, de 45 de boabe de cafea pentru a pregati un espresso scurt, in timp ce un arbore de cafea poate produce aproximativ 1 kg de cafea pe an, din care ies cam 50 de cesti de espresso.
Barbatii sustin ca o ceasca de cafea ii ajuta sa se concentreze mai bine la job, pe cand femeile asociaza bautul de cafea cu relaxarea!

Credite foto: Maria Andrei – arhiva personala si web

Ti-a placut? Da mai departe:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter