Toscana e local de naștere al… Renașterii, iar asta ar trebui să fie suficient pentru ca regiunea din nordul Italiei să atragă zeci de mii de turiști anual. Dar Toscana nu e doar despre picturi și sculpturi și artă, în general, ci și despre locuri frumoase și gastronomie de top. O vacanță în Toscana reprezintă o experiență de neuitat și dacă mergi pentru prima oară în Italia și vrei să te decizi la o regiune pe care s-o „scotocești”, atunci Toscana este, cu siguranță, alegerea potrivită. În cele ce urmează am selectat câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Toscana:

Florența

florenta
Florența / Foto: Givaga

Înconjurată de dealuri și construită în jurul râului Arno, Florența este punctul de plecare în orice incursiune toscană, un amestec de artă, cultură și mâncare bună. Leagănul Renașterii este considerat unul dintre excepționalele orașe ale lumii.

Sunt multe lucruri de văzut în Florența, printre cele mai importante numărându-se Galeria Uffizi (unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute muzee de artă ale lumii), Palazzo Pitti, celebrul pod Ponte Vecchio și catedrala Santa Maria del Fiore, cu al său dom realizat de Filippo Brunelleschi în secolul 15. Având o fațadă incredibil de frumoasă, ultima este una dintre cele mari catedrale din lume, dominând peisajul urban al Florenței. Dar pe măsură ce te plimbi pe străzile istorice ale orașului vei descoperi multe locuri elegante, biserici vechi de secole și monumente impresionante.

Florența este un oraș fascinant, împânzit nu doar de opere de artă ci și de restaurante senzaționale în care poți savura gastronomia Toscanei, bucurându-te, totodată, de minunatele ei vinuri.

Siena

Siena
Siena / Foto: jfwets

Centrul istoric al Sienei face parte din Patrimoniul UNESCO și e suficient să faci câțiva pași prin acest oraș ca să înțelegi de ce, în timp ce te înconjori de șarmul lui medieval. Vizitează cetatea familiei Medici, apoi îndreaptă-te către Piazza del Campo, unde are loc anual o populară cursă de cai (Il Palio). Nu trebuie să ratezi frumoasele clădiri gotice, între care Catedrala și Palazzo Publico, plus numeroasele biserici. În plus, Siena e înconjurată de peisaje „verzi”, castele medievale, cetăți și ferme unde poți degusta preparate gastronomice locale.

Pisa

Pisa
Pisa / Foto: Gian Lorenzo Ferretti Photography

Deși este cunoscut mai degrabă pentru celebrul turn înclinat, Pisa e un oraș care are mai multe lucruri de oferit, deoarece adăpostește adevărate comori culturale și arhitectonice. Pe vremuri Pisa era o mare putere comercială a Europei, bogăția orașului derivând din comerț și expansiune. Banii din acele vremuri au dus la construcția marilor biserici gotice, a piețelor în stil renascentist și a clădirilor în stil romanesc.

Pisa nu e un oraș mare, așa că o plimbare pe străzile lui te va încânta maxim, fațadele clădirilor fiind impresionante în orice direcție te-ai îndrepta. Câteva muzee de top te pot deturna, însă principala atracție este, evident, Piazza dei Miracoli, acolo unde se află nu doar celebrul turn, dar și un splendid baptisteriu, alături de o catedrală cu fantastice coloane de marmură, mozaicuri magnifice și lucrări de artă. În ciuda faptului că afișează istorie la fiecare pas, Pisa e un oraș cu spirit tânăr, în care ai la dispoziție multe baruri și cafenele și în care se organizează tot felul de evenimente culturale și festivaluri pe parcursul întregului an.

Chianti

chianti
Chianti / Foto: extravagantni

Chianti este regiunea viticolă a Toscanei, care se întinde în provinciile Florenței și Sienei, acoperind teritoriul dintre cele două orașe și întinzându-se spre est către Valdarno și spre vest către Val d’Elsa. Chianti oferă peisaje unice, cu dealuri verzi, împânzite de podgorii și livezi de măslini. Multe dintre crame sunt deschise pentru turiști, oferind tururi și sesiuni de degustări de vinuri – adevărate comori pentru cei care sunt pasionați de cultura eno-gastronomică a Toscanei.

Lucca

Lucca
Lucca / Foto: unknown1861

În nord-estul Pisei, la scurtă distanță de mers cu trenul sau autobuzul se află Lucca, localitate cunoscută pentru fortificațiile foarte bine conservate. În prezent, o promenadă pietonală înconjoară acest frumos oraș în care se află piațete elegante, palate și biserici.

Fondat de etrusci, în jurul secolului 3 î.Hr., Lucca e orașul în care se află numeroase locuri istorice, între care Domul e „vedeta”. În inima micului oraș se află Piazza dell’Anfiteatro, un fost amfiteatru roman în prezent piață publică înconjurată de case și cafenele pastelate. Pe străduțele pietruite din Lucca se ascund biserici străvechi, dar și câteva turnuri nobile, laolaltă cu restaurante și baruri în care domnește o atmosferă magică.

Montepulciano

Montepulciano
Montepulciano / Foto: OttoMalo

Deși e cunoscut în primul rând pentru excelentele sale vinuri, Montepulciano înseamnă mai mult. Situat pe o culme de calcar, de unde ai priveliști minunate către Val d’Orcia și Val di Chiana, satul are un centru medieval încântător, în care pulsează „inima” numită Piazza Grande. O piață înconjurată de palate din perioada Renașterii, cel mai important dintre ele fiind turnul cu ceas Palazzo Communale, în care poți să urci pentru a te bucura de frumoasele panorame, cu fortificațiile de secol 14 incluse.

Principalul motiv pentru a vizita Montepulciano rămâne însă cel gastronomic: brânzeturi fine, șunci, paste, servite împreună cu vinurile de excepție (Vino Nobile) în restaurantele de renume din localitate. Curcubeu pe cerul gurii.

Cortona și Val di Chiana

cortona
Cortona / Foto: maulnow1

Cortona e unul dintre cele mai frumoase locuri din Val di Chiana – o localitate aflată pe vârful unui deal înconjurat de un peisaj superb. Satul se află foarte aproape de lacul Trasimeno și este înconjurat de ziduri de piatră ce datează din vremurile etruscilor și romanilor.

Străduțele pietruite și piețele elegante abia așteaptă să fie explorate, alături de bisericile și palatele vechi de secole care îi vor încânta pe iubitorii de istorie. Farmecul Cortonei a fost suficient de mare încât să devină locul de filmare al celebrului film Under the Tuscan Sun (Sub soarele Toscanei), lucru care i-a sporit popularitatea.

Pentru a înțelege mai bine istoria și moștenirea culturală din Cortona trebuie să faci o vizită fabulosului muzeu Diocesan și Muzeului Academiei Etrusce. Ambele găzduiesc expoziții interesante, opere de artă și artefacte antice.

Citește și: Cele mai frumoase sate din Puglia

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter