Tot mai mulți călători aleg să se deplaseze cu trenul în loc de avion, și nu fără motiv: o multitudine de experiențe cu trenul merită încercate, iar anul acesta special pare perfect pentru vacanțele de acest fel. Trenurile nu au doar menirea de a te purta dintr-un loc într-altul. Alegând cele mai potrivite călătorii feroviare poți vedea locuri fantastice, orașe și sate pitorești, poți face cunoștințe noi, cu care să împărtășești impresiile legate de voiajul inedit.

Călătoriile cu trenul îți oferă ocazia de a învăța lucruri noi despre alte culturi, pe măsură ce călătorești împreună cu localnicii, acestea reprezentând totodată o metodă relaxantă de deplasare, într-un ritm lent (dacă excludem trenurile de mare viteză din Japonia) – un fel de slow travel care merge la inima multora. Știm cu toții că deplasarea cu trenul este o metodă de transport mai ecologică și, deseori, mai ieftină, cu toate acestea nu trebuie să faci compromisuri în privința stilului și luxului atunci când alegi acest mijloc de petrecere a vacanței.

Pentru a te convinge că 2020 este anul perfect pentru o vacanță feroviară, am ales să trecem în revistă 7 dintre cele mai frumoase călătorii cu trenul (mai scurte sau mai lungi) pe care le poți face în întreaga lume.

The Jacobite (Scoția)

Glenfinnan viaduct
Viaductul Glenfinnan, traversat de trenul cu aburi Jacobite / Foto: extravagantni

Minunatul tren cu aburi The Jacobite îi preia pe turiști la Fortăreața William la Mallaig purtându-i într-o călătorie pe o distanță de 135 km prin spectaculoasele peisaje ale Scoției, în celebra zonă Highlands. Vei vedea coaste abrupte și lacuri cristaline, pe un traseu absolut fascinant. Punctul culminant îl reprezintă trecerea peste faimosul viaduct Glenfinnan, care are 21 de arcade și care a apărut în filmele din seria Harry Potter.

Bernina Express (Elveția)

bernina express
Bernina Express / Foto: KvdB50

Călătoriile cu trenul în Elveția, pe timp de vară, sunt cele mai frumoase din Europa, iar uluitorul Bernina Express, oferă plimbări pitorești, la cel mai înalt nivel. Această renumită cursă preia pasagerii din Tirano (Italia) purtându-i spre St Moritz (Elveția), traversând regiuni în care se lăfăie superbe vârfuri de munte și lacuri limpezi.

Vagoanele panoramice, extrem de spațioase, asigură toate condițiile pentru a admira cele mai frumoase peisaje ale Elveției într-o călătorie cu trenul pe care nu o vei uita niciodată.

Rocky Mountaineer (Canada)

Rocky Mountaineer
Rocky Mountaineer / Foto: trailfinders.com

Emblematicul Rocky Mountaineer își plimbă călătorii prin sălbăticia Munților Stâncoși din Canada, trecând prin tuneluri, pe lângă lacuri glaciare și codri verzi.

Această cursă îți oferă șansa de a vedea urși grizzly, vulturi aurii și alte animale sălbatice ce fac parte din spectaculoasa faună canadiană, precum și o priveliște uimitoare de la ferestrele panoramice ale unui tren de primă clasă. Rocky Mountaineer operează pe trei rute diferite, în fiecare an transportând peste 100.000 de călători care pot cumpăra bilet doar dus în intervalul aprilie-octombrie (din cauza pandemiei cu noul coronavirus, în 2020 serviciul devine operabil începând cu 31 iulie).

Glacier Express (Elveția)

glacier express
Glacier Express / Foto: snowsbest.com

O altă călătorie elvețiană cu trenul, pe care trebuie neapărat să o introduci într-un itinerariu feroviar, este cea cu Glacier Express, iarna, atunci când te poți bucura de romanticul peisaj alpin, învăluit în zăpadă. Supranumit cel mai lent tren expres din lume, Glacier Express oferă o cursă de opt ore care te poartă prin păduri, peste 291 de poduri și prin 91 de tuneluri, într-un decor binecuvântat de maiestuoasele vârfuri ale Alpilor din jur.

Ferestrele mari îți permit să te bucuri de toate peisajele, între care la loc de cinste stau arcadele viaductului Landwasser și crestele Cheilor Rinului.

Achensee Steam Cog (Austria)

Achensee Steam Cog Railway
Achensee Steam Cog / Foto: tyrol.tl

Unul dintre cele mai bune moduri de a vizita văile spectaculoase și lacurile strălucitoare ale Austriei este o plimbare pe fermecătoarea cale ferată Achensee. În funcțiune încă de la sfârșitul secolului 19, aceasta prezintă cel mai vechi motor cu aburi pe cărbuni din Europa, transportând călătorii de la Jenbach până la malul lacului Achensee și străbătând pajiști cu flori sălbatice și păduri dese. Nu este o călătorie lungă (are doar 7 kilometri), însă în mod cert reprezintă o experiență plăcută, un fel de „mocăniță” austriacă în decoruri de poveste.

Shinkansen (Japonia)

shinkansen
Trenul demare viteză Shinkansen, cu Mountain Fuji pe fundal / Foto: Torsakarin

Curat, punctual și rapid (cu viteze de până la 320 km/h), Shinkansen, sau trenul de mare viteză al Japoniei (supranumit „glonțul”), reprezintă cea mai rapidă și mai comodă variantă de deplasare între Tokyo și Osaka, parcurgând distanța într-un timp record de doar 2 ore și 30 de minute, aceasta fiind doar una dintre rutele acoperite de Shinkansen în Țara Soarelui Răsare, care este împânzită de rețeaua acestuia.

În același timp, Shinkansenul este o experiență în sine, o călătorie culturală de neuitat care-ți face cunoștință nu doar cu extraordinara punctualitate a trenurilor japoneze (care pleacă și ajung la destinație la secundă) ci și cu peisajele acestei țări absolut fascinante din toate punctele de vedere.

Transsiberianul (Rusia)

transsiberian
Transsiberianul / Foto via anotherrussia.com

Poate cea mai cunoscută cale ferată din lume, rețeaua transsiberiană are peste un secol de existență, existând un motiv pentru care aceasta a fost și a rămas în mod clar pe lista cu dorințe de călătorie a multor oameni. Cu o lungime de 9,289 km, calea ferată transsiberiană este cea mai lungă linie feroviară din lume, una care oferă o mulțime de priveliști, diverse și în egală măsură, fascinante, și care parcurge nu mai puțin de 8 fusuri orare.

Printre atracțiile de pe traseu se numără Iaroslavl (sit al Patrimoniului Mondial UNESCO), Munții Ural, vârfurile uimitoare care înconjoară Krasnoiarsk-ul, Lacul Baikal (cel mai adânc lac din lume) și multe altele. De altfel, pe parcurs există trasee secundare, precum calea ferată transmanchuriană și calea ferată transmongoleză, pe care merită să le iei în calcul pentru călătorii alternative.

Citește și: Destinații de iahting și navigație în Europa

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter