Scenariul, dialogul și producția sunt elemente importante pentru ca un film să devină un hit. La fel stau lucrurile și în privința modei. Ca în viața reală, hainele unui personaj pot spune multe despre el, în plus, pot inspira privitorul în privința propriului stil pe care-l va aborda ulterior. Unele filme au ca subiect lumea modei, dar sunt altele care au rămas în istorie (și au primit premii importante) datorită costumelor și hainelor purtate de personaje, ele devenind de-a dreptul iconice din acest punct de vedere, pe măsura scurgerii anilor.

Am selectat în cele ce urmează 10 filme despre fashion pe care orice iubitor de modă ar trebui să le vadă măcar o dată.

The Devil Wears Prada (2006)

Cu: Anne Hathaway, Meryl Streep

Diavolul se îmbracă de la Prada este, probabil, cel mai „fashion” film din toate timpurile, dacă ne referim strict la subiect. Subiectul este cunoscut: o tânără ambițioasă și deșteaptă primește un job aproape imposibil: acela de asistentă a redactorei șefe a celei mai cunoscute reviste de fashion pentru femei, adică „diavolul” în persoană. Filmul a fost nominalizat pentru două premii Oscar și beneficiază de interpretările magistrale oferite de Meryl Streep și Anne Hathaway.

Confessions of a Shopaholic (2009)

Cu: Isla Fisher, Hugh Dancy

Rebecca Bloomwood încearcă să-și schimbe viața după ce a falimentat ca urmare a cheltuielilor fără măsură făcute la cumpărături. Ea găsește un job la o revistă financiară și realizează că viața înseamnă mai mult decât… shopping, așa că încearcă să-și ascundă demonii și să se reechilibreze financiar, înainte de a fi prea târziu.

Prêt-à-Porter (1994)

Cu: Sophia Loren, Julia Roberts, Marcello Mastroianni

Filmat la Paris, pe perioada Săptămânii Modei din primăvara lui 1994, Prêt-à-Porter transportă privitorul în lumea pariziană a fashion-ului, șocată de moartea dubioasă a președintelui Consiliului Modei, petrecută în timpul unui ambuteiaj. Filmul îi are în prim-plan pe eleganții Sophia Loren și Marcello Mastroianni, doi titani ai cinematografiei mondiale, aceasta fiind principala lui calitate, nu neapărat un scenariu de top.

Zoolander (2001)

Cu: Ben Stiller, Owen Willson

Un duo comic care a apărut în nu mai puțin de 13 filme pe parcursul a 20 de ani, între acestea numărându-se Starsky & Hutch, Meet the parents și The Royal Tenenbaums. Zoolander (care a avut și o parte secundă) e axat pe aventurile modelului masculin Derek Zoolander (interpretat de Stiller), care e spălat pe creier de unul dintre cele mai rău-intenționate personaje din lumea modei. De notat și aparițiile de tip cameo ale unor personaje celebre, precum Lenny Kravitz, David Bowie, Milla Jovovich, Tom Ford și Natalie Portman.

Phantom Thread (2017)

Cu: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps

Un Oscar pentru costume recomandă acest film sensibil, povestea lui Reynold Woodcock care stăpânea lumea haute-couture a Londrei anilor ’50, a cărui viață e zguduită puternic de apariția unei tinere încântătoare care îi devine muză și iubită. Un film scris și regizat de Paul Thomas Anderson, la scenariu aducându-și contribuția însuși Daniel Day-Lewis.

The Dressmaker (2015)

Cu: Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hemsworth

Kate Winslet joacă rolul lui Tilly, o foarte de succes creatoare de rochii, care se întoarce în micuța localitate de baștină din Australia, după ce a petrecut o perioadă în Europa. Motivele lui Tilly nu sunt atât de inocente, având în vedere că foștii ei vecini i-au distrus copilăria. Filmul are o undă importantă de umor, portretizând o societate în care zvonurile fac, în mod vitriolic, legea.

Coco before Chanel

Cu: Audrey Tautou

Viața detaliată a lui Gabrielle Chanel, din copilărie la școala elementară, la primele rochii create și la nașterea casei de modă care-i poartă numele, o viață plină de pasiune, atât în plan profesionat cât și personal. Audrey Tautou o interpretează pe cea care a eliberat femeile de prejudecăți și de hainele grele cu care „veneau” din secolul 19, îmbrăcându-le simplu și elegant. Scenariul se axează pe zilele de dinaintea perioadei de glorie a lui Coco Chanel, pentru a înțelege mai bine femeia din spatele personajului.

Funny Face (1957)

Cu: Audrey Hepburn, Fred Astaire

Înainte de Diavolul de îmbracă de la Prada a fost… Funny Face. În alte vremuri și în alte locuri, într-un film care a fost nominalizat pentru patru premii Oscar și în care Audrey Hepburn trăiește o poveste de Cenușăreasă în Parisul anilor ‘50. Un musical amuzant cu un story pe măsură: angajata unei librării, pasionată de filosofie și care e frumoasă de pică, trebuie convinsă de redactora șefă a unei reviste de modă și de fotograful aferent să pozeze pentru revistă. Ce se întâmplă însă când modelul și fotograful se îndrăgostesc unul de altul?

Who Are You, Polly Maggoo? (1966)

Cu: Dorothy McGowan, Jean Rochefort

Un film satiric despre lumea modei, regizat de William Klein. În Parisul anului 1966, Gregoire Pecque face cunoștință cu modelul Polly Maggoo, în timpul unei emisiuni care poartă chiar numele filmului: „Cine ești, Polly Maggoo?”. Ironic și trăznit, filmul prezintă totodată cele mai șarmante caracteristici stilistice din anii ’60.

The Neon Demon (2016)

Cu: Elle Fanning, Keanu Reeves

O tânără se îndreaptă spre Los Angeles cu speranța că va putea începe o carieră de fotomodel. Are o ascensiune rapidă, stârnind invidia în rândurile altor aspirante, care ar face orice să-i stopeze succesul. Un film despre fashion, însă pe zona horror, foarte apreciat și foarte premiat la diverse festivaluri de prestigiu.

Citeste si: 7 mașini la modă pentru femei în 2020

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter