Bautura spirtoasa + zahar + apa + bitter = cocktail

Sau cel putin asa spune definitia originala a termenului de „cocktail”, termen aparut pentru prima data in revista americana The Balance, in mai 1806.

„Cocktail-ul este un lichior de stimulare, compus din orice fel de bauturi spirtoase, zahar, apa si bitters (bauturi amare ce contin alcool si esente pe baza de plante. Are un gust amar sau amarui si are de obicei aroma de citrice)”. (The Balance)

Legendele legate de nasterea acestui tip de bautura sunt diverse.
Spre exemplu, o legenda spune ca o farmacista frantuzoaica care locuia in New Orleans, Antoinette Peychaud, servea o bautura alcoolica amara (Sazerac) intr-un pahar asemanator cu forma suporturilor pentru oua fierte, pe care il numea coquetier.

O alta legenda pleaca de la ideea ca termenul de cocktail provine din francezul coquetel care, la Bordeaux, pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, desemna un amestec mai special, pe baza de vin la care se adaugau lichioruri si distilate – whiskey, vodca, gin, rom, tequila, coniac, vin ars.

Insa, indiferent daca este adevarata o legenda sau alta, un lucru este cert – meniurile barurilor, restaurantelor, cluburilor si ale lounge-urilor ar fi fost muuuult prea sarace si viata noastra mult prea lipsita de culoare si gust daca cocktailurile nu ar fi existat.

Astazi, cocktailurile au fost ridicate la rang de arta, devenind un reper al vietii de noapte si de zi, al rafinamentului si al luxului, al indraznelii si al inovatiei. Nu sunt putini barmanii care transforma prepararea unui cocktail intr-un show spectaculos de lumini, culori si arome, produsul final fiind o opera de arta si design.

Sunt mii si mii de tipuri de cocktailuri, cu mai toate tipurile de bauturi alcoolice sau din contra, fara alcool, cu sucuri de fructe, siropuri, diverse tipuri de apa, cu condimete, fructe, legume, seminte, cafea si lista poate continua la nesfarsit.

Eu m-as opri insa, la a va impartasi retetele mele preferate pentru cateva cocktailuri cu …. cafea 😀

ORANGE COFFEE – Pune in shaker următoarele ingrediente: 1 espresso, 50 ml fresh de portocale, 50 ml lapte de cocos sau migdale si multa gheata. Toarna cocktailul intr-un pahar inalt, orneaza cu putina frisca si cateva coji de portocale si, bineinteles… nelipsita umbreluta :))

AMARETTO COFFEE – Toarna intr-un pahar 30 ml coniac si 30 ml Amaretto, dupa care adauga cafea neagra fierbinte. După ce ai amestecat bine, decoreaza cu frisca si presara migdale macinate.

CARAMEL COFFEE – Ai nevoie de 1 espresso, 30 ml rom, 30 ml lichior caramel, gheata si un shaker in care să le amesteci pe toate. Strecoara bautura intr-un pahar pentru a scapa de cuburile de gheata. Ornează cu frisca si cateva frunze de menta si poti sa savurezi cocktailul in liniste, cu o carte buna in mana.

Ti-a placut? Da mai departe:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter