Din ce în ce mai mulți români fac shopping online. E mult mai confortabil să faci cumpărături din vârful patului, iar timpii de livrare au început să se scurteze. În plus, pandemia e una dintre cauzele principale care au dus la mărirea considerabilă a numărului de persoane ce apelează la cumpărăturile pe internet. E simplu să așezi produsele într-un coș virtual, apoi să finalizezi comanda. Cu toate astea, e musai ca atunci când faci shopping online să fii atentă la aceste eventuale greșeli care e posibil să fie… fatale și să te lase cu cardul golit sau, în general, să nu creeze o experiență tocmai plăcută și benefică:

Nu ignora ofertele bune din afara magazinelor

woman happy
Foto: pixelshot

Cui nu-i place o reducere serioasă, atunci când face shopping online? Multe persoane se bazează pe magazinele online atunci când vine vorba de oferte și reduceri, dar nu catadicsesc să-și arunce o privire și în alte locuri. Există o mulțime de trucuri care te pot face să economisești înainte de a face o achiziție. De exemplu, sunt site-uri de afiliați sau de cupoane, care oferă tot felul de vouchere de reduceri la magazinele tale preferate, în schimbul abonării la un newsletter sau al altor mici „favoruri”. Prin urmare, dacă ești o mare amatoare de shopping online, nu te uita doar pe paginile magazinelor, ci „vânează” ofertele și în alte locuri.

Nu ignora recenziile

reviews
Foto: juststock

Una dintre marile probleme ale cumpărăturilor online este faptul că nu poți atinge obiectul respectiv pentru a-i constata în mod direct calitatea. Așa că ești nevoită să faci o serie de scenarii în care să confrunți așteptările cu realitatea: este obiectul pe care-l dorești la fel de atrăgător în realitate față de felul în care se prezintă în fotografiile de pe site?

De aceea, recenziile celor care l-au cumpărat pot spune multe despre calitate, fiabilitate, eficiență, etc. Desigur, mediul online este o junglă în care fiecare e tentat să spună orice și unde hater-ii sunt la tot pasul. Cu toate acestea, pe site-urile mari, cu multe review-uri, precum Amazon sau neaoșul Emag, îți poți face o idee despre calitatea reală a produsului la care tânjești. Citește recenziile (în special cele care poartă eticheta de „achiziție verificată”, ca la Emag) și, cu rezervele de rigoare, consideră media acestora, nu extremele.

Nu salva informațiile personale

E absolut normal ca magazinele online să ceară informații personale, pentru a ști adresa la care să-ți trimită cumpărăturile sau pentru a te contacta în caz că apar probleme. Oamenii sunt tot mai comozi, având tendința de a pune pe tavă cât mai multe date personale, fără a verifica dacă acestea sunt securizate de site-ul respectiv. Securitatea cibernetică e una dintre marile probleme ale zilelor noastre, într-o lume plină de interese și de hackeri, care abia așteaptă să valorifice… toate informațiile ce-ți aparțin și pe care nu le protejezi. Evită să salvezi datele personale, în special pe site-uri mici și mai puțin cunoscute.

Citește de la bun început politica de retur

phone shopping
Foto: sefa ozel

Shopping-ul online e riscant, în special atunci când vine vorba despre produse de îmbrăcăminte și încălțăminte. Există o mare șansă ca, din moment ce nu ai posibilitatea să probezi, mărimea care credeai că ți se potrivește să fie greșită și să fii nevoită să returnezi produsul respectiv. De obicei, politicile de retur sunt scrise cu litere foarte mici și sunt ascunse în site. Iar unele ascund tot felul de lucruri care s-ar putea să nu-ți convină în momentul în care te trezești în fața faptului. Așadar, citește de la bun început, înainte de a cumpăra ceva, politica de retur a magazinului online și asigură-te că în caz de necesitate, nu vei întâmpina probleme cu acest proces.

Nu te abona la perioade de probă dubioase

Nu toate perioadele de probă sunt dubioase, iar unele îți pot aduce reduceri semnificative și oferte exclusive. Dar unii oameni fac greșeala de a se repezi să semneze tot felul de lucruri fără a ști cu exactitate despre ce e vorba. Și cea mai întâlnită situație este aceea în care aceste perioade de probă și teste necesită înscrierea cu un card de credit care, la terminarea perioadei, va fi taxat automat, neexistând posibilitatea de a anula abonamentul. Evită aceste situații! Ai netul plin de reduceri și oferte care nu necesită perioade de probă, prin urmare nu ai nevoie de complicații inutile.

Citește și: Modele de sneakers în trend pentru toamna aceasta

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter