Zilele friguroase se apropie sau chiar au pus stăpânire pe existența noastră cotidiană, frunzele sunt din ce în ce mai rare în copaci și mai dese pe alei. Pe undeva, o oarecare nostalgie amprentează serile în care, spunând adio momentan ieșirilor în parc, înlocuim natura cu filmele savurate din confortul canapelei. Și cu ce am putea asorta mai bine un film bun decât cu un cocktail pe măsură. Dacă se poate, de inspirație autumnală. Așa că am selectat 8 cocktailuri pentru doamne, perfecte pentru a fi savurate toamna:

Autumn Fizz

autumn fizz
Autumn Fizz / Foto: gintonica.com.au

Un nume sugestiv, în deplină concordanță cu anotimpul. Și o culoare similară, dată de două ingrediente-vedetă: mărul și lămâia. O băutură revigorantă, dar care „emană” suficient de multă căldură pentru temperaturile mai scăzute ale toamnei.

Ingrediente

  • 50 ml gin
  • 15 ml suc de lămâie
  • Sirop de zahăr
  • Cidru de mere acidulat
  • Măr și cimbru, pentru decorat

Cum se prepară

Pune ginul în shaker, adaugă sucul de lămâie și siropul de zahăr, amestecă bine, apoi toarnă conținutul într-un pahar high ball și adaugă cidrul. Ornează cu cimbru și o felie de măr.


Rakomelo

Rakomelo
Rakomelo / Foto: Pinterest

O băutură foarte populară în arhipelagul grecesc al Cicladelor, acolo unde se spune că licoarea dulce, cu aromă de anason, impulsionează la maxim libidoul. Uuu!

Ingrediente (pentru două porții)

  • 4 cuișoare
  • 2 bețe de scorțișoară
  • 2 cești de raki
  • ½ ceașcă miere de cimbru

Cum se prepară

Încălzește cuișoarele și bețele de scorțișoară într-o tigaie la foc mediu, până se rumenesc, timp de 1-2 minute. Adaugă raki și mierea de cimbru și așteaptă să firabă, circa 5 minute. Toarnă conținutul în pahare.


Cayo Romano

Cayo Romano
Cayo Romano / Foto: saveur.com

Un cocktail cu iz de Roma antică, dar cu origini în Cienfuegos (un bar din New York) în care proaspăt rasa nucșoară întregește aroma unui suc de lămâie amestecat cu rom.

Ingrediente

  • 30 ml rom maturat
  • 30 ml rom silver
  • 30 ml lichior de ghimbir (Canton, de pildă)
  • 20 ml suc fresh de limetă
  • 20 ml suc fresh de portocală
  • Un strop de bitter Angostura
  • Nucșoară proaspăt rasă și zahăr superfin

Cum se prepară

Umple un shaker cu două cești de gheață pisată. Adaugă toate ingredientele și amestecă puternic, timp de 10-15 secunde, până se răcesc. Scurge conținutul în pahare highball răcite în prealabil.


Pear Sour

pear sour
Foto: makeitgrateful.com

Un clasic autumnal, care echilibrează meticulos o compoziție jucăușă și obraznică. Unul dintre cele mai bune cocktailuri Pear Sour se poate savura în barul Gensyn, din Copenhaga, unde este înnobilat cu vin roșu.

Ingrediente

  • 60 ml. nectar sau fresh de pere
  • 60 ml. brandy de pere
  • 20 ml. suc fresh de lămâie
  • 15 ml. sirop simplu
  • O felie de pară
  • Un albuș de ou (opțional)

Cum se prepară

Combină brandy-ul de pere, nectarul de pere, sucul de lămâie și siropul într-un shaker de cocktailuri, laolaltă cu gheață (dacă optezi pentru albușul de ou, adaugă-l și pe acesta). Amestecă bine, dacă ai pus și albușul scutură cu putere. Toarnă într-un pahar martini și ornează cu felia de pară.


Apple Cider Mimosa

apple cider mimosas
Foto: thespruceeats.com

Un alt cocktail simplu, delicios și foarte potrivit pentru zilele de toamnă, în special dacă ai vreo ocazie de sărbătorit, fiindcă măcar unul dintre ingredientele lui trimite către momentele festive.

Ingrediente

  • O sticlă de șampanie
  • O sticlă de cidru de mere
  • 2 lingurițe de zahăr
  • O linguriță de scorțișoară măcinată

Cum se prepară

Amestecă, pe o farfurioară, zahărul și scorțișoara. Umezește marginea paharului de șampanie cu apă, apoi ornează-le cu amestecul preparat. Umple paharul cu 25% cidru de mere, după care completează cu șampanie.


Pumpkin White Russian

Pumpkin White Russian
Pumpkin White Russian / Foto: delish.com

Un cocktail festiv, care aduce la un loc aroma dovleacului cu clasicul gust al unui cocktail White Russian. Este o băutură cremoasă, care te îndeamnă la visare în zilele mai friguroase de toamnă.

Ingrediente

  • 30 ml. spice Kahlua (lichior de cafea)
  • 60 ml. vodcă
  • 30 ml. frișcă naturală
  • Condiment de dovleac, zahăr, biscuiți graham – pentru ornat

Cum se prepară

Combină vodca, Kahlua și frișca într-un pahar în care în prealabil ai pus cuburi de gheață. Amestecă ușor. Ornează buza paharului cu un mix de condiment de dovleac, zahăr și biscuiți graham.


Aviator

cocktail aviator
Foto: bhofack2

Un cocktail cu o istorie bogată, care a avut două momente de glorie – unul în perioada prohibiției, când două dintre ingredientele lui (maraschino și Violette) erau imposibil de găsit – , celălalt în 2003, grație unui adevărat tsunami al cocktailurilor vintage cu gin. Aviator nu mai este pe lista multor baruri în ziua de azi, dar el continuă să fie o băutură elegantă, cu o bază florală și un finisaj acrișor, ideal pentru a fi servit toamna.

Ingrediente

  • 50 ml. gin
  • 20 ml. lichior Maraschino
  • 20 ml. suc fresh de lămâie
  • 10 ml. Crème de Violette

Cum se prepară

Pune ingredientele într-un shaker, împreună cu o ceașcă de cuburi de gheață. Amestecă puternic timp de 10 secunde și scurge într-un pahar martini răcit în prealabil. Ornează cu o cireașă maraschino și un strop de Crème de Violette.


Russian Caravan

Russian Caravan
Russian Caravan / Foto: thekitchn.com

Russian Caravan combină ceaiul negru rusesc, caracterizat de o aromă unică de afumătură cu bourbonul. Pe vremuri, în Rusia, ceaiul afumat (adus cu caravanele de cămile) din Orient era mult mai scump decât orice alt tip de ceai. Conform poveștilor, aroma afumată era adăugată în timpul focurilor de tabără aprinse de caravane pe drumul din China în Rusia.

Ingrediente

  • 60 ml. bourbon
  • 60 ml. ceai rusesc
  • 15 ml. suc de lămâie
  • 10 ml, miere
  • Coajă de lămâie pentru ornat

Cum se prepară

Adaugă toate ingredientele într-un shaker, amestecă și toarnă conținutul peste gheața dintr-un pahar highball. Completează cu sifon și ornează cu o coajă de lămâie.

Citește și: Amatoare de shopping online? Atunci nu face aceste greșeli majore!

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter