Europa e înconjurată de insule, care mai de care mai cochete și mai interesante, atât din punct de vedere turistic cât și istoric. Desigur, cele din Marea Mediterană aduc un plus de interes, iar motivele sunt lesne de dedus, dar asta nu înseamnă că altele nu au propriul lor farmec. În orice caz, dacă te-ai săturat de aglomerația din Rhodos, Sicilia sau Ibiza, am pregătit în cele ce urmează o listă cu 7 insule europene mai puțin vizitate, dar deopotrivă de frumoase.

Andros (Grecia)

andros
Andros / Foto: milangonda

Chiar și binecunoscutele arhipelaguri grecești au insule care nu atrag atât de mult atenția, precum ar merita. Cicladele au punctele lor majore de atracție, reprezentate de Santorini și Mykonos, dar în acest arhipelag din Marea Egee se află și Andros, a doua insulă ca mărime din zonă, și cea mai apropiată, ca distanță, de Atena. Andros e înțesată de văi și drumuri antice, iar capitala ei, orașul Chora, e o localitate șarmantă, care te delectează nu doar cu casele ei vechi, tradiționale, ci și cu ruinele castelului venețian ridicat pe o mică stâncă, în secolul 13.

În Andros poți vizita sate fermecătoare (Stenies, Apikia, Mesaria, Livadia, etc) sau poți lenevi pe unele dintre frumoasele-i plaje, scăldate de apele limpezi ale Egeei (Agios Petros, Chrissi Ammos, Kipri, Agios Kyprianos, Tis Grias to Pidima, Fellos etc). Dar principalele atracții din Andros sunt Gavrio și Batsi, primul fiind principalul port al insulei, cel de-al doilea – cea mai populară destinație turistică, dezvoltată pe pantele unui deal și în jurul unui golf.

Ilha de Tavira (Portugalia)

Ilha de Tavira
Ilha de Tavira / Foto: algarvetips.com

Parte a Parcului Natural Ria Formosa, aflat la câteva sute de metri distanță de coasta sudicei regiuni portugheze Algarve, Ilha De Tavira e o vajnică reprezentantă a spiritului acestei încântătoare zone lusitane, definită de o întindere de nisip alb, în lungime de 11 km, mărginită de apele liniștite ale Atlanticului care aici aduc mai degrabă cu un eleșteu pentru rațe. Șezlongurile și barurile nu lipsesc de lângă zona docurilor, însă dacă ai chef de o plimbare pe plajă, o poți face liniștit, minute în șir.

Procida (Italia)

procida
Procida / Foto: onairda

Insula Capri este punctul de atracție al celor care vizitează Coasta Amalfi, și asta fiindcă se află în imediata apropiere a acesteia. Însă dacă ai ajuns în Golful Napoli, ia în calcul și Procida. Cea mai mică insulă din acest golf e locul perfect pentru orice „instagramer” de succes, care dorește să surprindă în fotografii casele în culori pastelate ce se întind în zona portului scăldat de ape albastre.

Procida nu stă bine în privința plajelor (exista una singură – Lido di Procida), dar are o atmosferă extrem de prietenoasă, iar lipsa hoardelor de turiști o fac cu atât mai vizitabilă, cu atât mai mult câ cât cei 2,5 km pătrați pot fi parcurși cu mare ușurință.

Formentera (Spania)

formentera
Formentera / Foto: Eskemar

Formentera a fost cea mai „hip” destinație spaniolă în 2019, Instagramul fiind aplicația care a adus-o în lumina reflectoarelor: nu mai puțin de 2,1 milioane de postări au venit din această insulă înainte de pandemie, iar acest lucru nu trebuie să surprindă. Aflată în arhipelagul Belearelor, la sud de Ibiza, Formentera beneficiază de cele mai spectaculoase plaje și de o culoare a apei ce pare aproape ireală. Insula e o alternativă mai calmă și mai romantică la hedonistica ei vecină, reprezentând varianta optimă pentru cei care-și doresc o vacanță liniștită, la soare.

Lofoten (Norvegia)

lofoten
Lofoten / Foto: RudyBalasko

Trecute de regulă în revistă de toate croazierele care scotocesc nordul Europei înțesate de turiști, insulele din arhipelagul Lofoten au un impact vizual deosebit de spectaculos pentru oricine. Cele patru insule principale sunt conectate de șosele și oferă celor care consideră o oportunitate să-și petreacă vacanța aici, numeroase opțiuni de drumeții pe trasee care străbat culmile lor muntoase.

De asemenea, dacă preferi colindatul pe apă, canalele dintre insule sunt la fel de pretabile pentru a fi descoperite, de la bordul unei bărci cu motor. În plus, aici se află câteva muzee interesante, între care Magic Ice e capul de afiș, acesta spunând povestea arhipelagului prin intermediul unor sculpturi în gheață.

Mljet (Croația)

Mljet
Mljet / Foto: jasminam

Câteva dintre mult mai cunoscutele insule croate – de pildă, Brac și Korcula – și-au căpătat un statut la care Mljet încă nu poate spera. Mljet a rămas în umbră, fiind vizitată de puțini „aventurieri” care se încumetă să o aleagă în detrimentul celorlalte, luând un feribot din Dubrovnik. Pe Mljet nu există obiective turistice. Sunt doar câteva sate, vreo două biserici drăguțe, multe trasee forestiere și un lac în apele căruie doritorii se pot răcori. Toate acestea, însă, puse una lângă alta, în contextul real, fac din Mljet definiția perfectă a unui loc idilic. Și foarte liniștit.

Mainland (Scoția)

skara brae
Skara Brae / Foto: ian35mm

Insulele din vestul Scoției au atras atenția de-a lungul timpului prin peisajele frumoase, dar arhipelagul Orkney, din nord-est, adăpostește situri de patrimoniu. Câteva așezări neolitice au fost descoperite pe Mainland, cea mai mare insulă a arhipelagului. Maes Howe e o piatră funerară cu o vechime de 5000 de ani, iar Skara Brae e cel mai bine conservat sat preistoric din nordul Europei. Dar nu totul e despre istorie – în Mailand găsești și distileria Highland Park, care produce whisky-uri de clasă, iar apele ce înconjoară insula sunt foarte interesante pentru amatorii de diving, care vor descoperi în adâncuri nu mai puțin de șapte nave germane scufundate în timpul primului Război Mondial.

Citește și: Cele mai „albastre” destinații din lume

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter