Bruxelles e o destinație de city-break, care nu ar trebui ocolită. Pentru că nobila capitală a Belgiei are atât de multe lucruri de oferit, locuri de vizitat și experiențe (culinare) de trăit încât se poate înscrie oricând pe lista orașelor în care să ajungi la un sfârșit de săptămână.

Belgia însăși e o țară frumoasă, cu o istorie încărcată, un „buric” al Europei ce trebuie „gâdilat” din punct de vedere turistic. Începând cu capitala ei care, la urma-urmei, este inclusiv capitala Uniunii Europene. De aceea, am selectat cinci locuri de neratat în Bruxelles:

Atomium

atomium
Foto: Leonid Andronov

Atomium este, alături de statuia Manneken Pis, principalul reper turistic al orașului. Construit pentru expoziția mondială din 1958, Atomium nu este doar un monument, ci și un foarte interesant muzeu. Sferele masive de oțel și aluminiu sunt conectate între ele pentru a închega structura care se ridică la o înălțime de 102 metri.

Creat de inginerul André Waterkeyn, monumentul reprezintă o moleculă de oțel mărită de 165 milioane de ori și simbolizează, de fapt, importanța științei. Pentru a intra în muzeul aferent trebuie să plătești 12 euro și ai acces la 6 dintre cele 9 sfere. Cu mențiunea că expoziția din interior se schimbă în fiecare an și că sfera din vârf adăpostește un restaurant. Tot în interior sunt spații care găzduiesc diverse evenimente ce au loc în Bruxelles. Atomium e deschis zilnic, de la 10 la 18.

Mont des Arts

mont des arts
Foto: Volha Kavalenkava

Unul dintre cele mai bune locuri de vizitat gratis în Bruxelles este Mont des Arts (în traducere – Muntele Artelor). Aceasta este o zonă din centrul orașului, amenajată la ordinele regelui Leopold al II-lea, cel care și-a lăsat o foarte importantă amprentă asupra orașului și care a creat numeroase monumente ce se pot admira astăzi în Bruxelles-ul modern.

În Mont des Arts ai parte de un peisaj doldora de parcuri, statui, fântâni și alte asemenea monumente de artă publică – scări care duc la un loc cu panorame frumoase, multe muzee, Biblioteca Regală a Belgiei și Arhivele Naționale Belgiene. Multe dintre alte atracții ale orașului se află la scurtă distanță de acest loc central de care e imposibil să nu te „lovești” când iei orașul la pas.

Notre Dame du Sablon

Notre Dame du Sablon
Foto: bbsferrari

Această spectaculoasă catedrală gotică a fost ridicată în secolul 14, inițial fiind folosită drept capelă. A fost apoi extinsă în secolul următor, devenind populară datorită puterilor vindecătoare ale statuii Fecioarei Maria din interior, care avea să fie furată de un cuplu de hoți, recuparetă ulterior. Astăzi, locația statuii este necunoscută, dar povestea e reprezentată de o copie în mărime naturală, aflată în catedrală.

Grand Place

Grand Place
Foto: eurobanks

În centrul Bruxelles-ului se află principala piață a orașului, denumită Grand Place (Piața mare) – una dintre cele mai bine conservate piețe medievale din Europa. Stilul elegant al locului este dat de arhitectura unică a caselor breslașilor (Gildenhuizen), cu ale lor magnifice frontoane, pilaștri și balustrade cu ornamente sculptate în piatră și cu bogate decorațiuni aurite. Majoritatea au fost construite între 1696 și 1700, în stil baroc, cu influențe flamande. Dar istoria Pieței Mari începe cu mult mai devreme, aceasta fiind amenajată în secolul 11, după care arhitectura locului a evoluat progresiv, pe parcursul trecerii secolelor, piața devenind centrul politic și economic al orașului.

Cea mai recognoscibilă clădire din Grand Place este cea a Primăriei, ridicată în anul 1402 cu intenția de a fi mai frumoasă decât cea a orașului rival Bruges. În interior sunt câteva încăperi magnifice, printre cele mai impresionante fiind Camera Maximilian, împodobită cu tapiserii de Bruxelles, în vreme ce în Camera Consiliului se află un superb tavan decorat de Victor Janssens.

grand place
Foto: voanews.com

În Grand Place din Bruxelles se organizează, din doi în doi ani, deja celebrul festival Covorul de Flori (din păcate, anulat în 2020, din cauza Coronavirusului). În zona centrală a pieței se amenajează un imens „covor” (77 x 24 m) din aproape un milion de begonii și dalii colorate, de fiecare dată cu o temă anume (cea din 2018 a fost „Mexic”).

Manneken Pis

Manneken Pis
Foto: siraanamwong

Manneken Pis e cel mai cunoscut punct de reper al capitalei Belgiei. Micuța statuie de pe Rue de l’Etuve, ce-l reprezintă pe un copil care face pipi „cu boltă”, are o istorie ce începe în 1388, motiv pentru care micuțul e adesea numit „cel mai vechi cetățean al orașului”. O sumedenie de legende înconjoară statuia, cea mai cunoscută fiind aceea că fântâna ce o înglobează este un omagiu adus unui copil curajos, care a evitat izbucnirea unui conflict. Conform altei legende, ar fi vorba despre fiul unui conte care a sucombat din cauza presiunii… urinare, în timp ce lua parte la o procesiune.

Statuia actuală a fost realizată în anul 1619 de către Jérôme Duquesnoy cel Bătrân și, de-a lungul vremii a fost furată de câteva ori, fiind de fiecare dată recuperată. În perioada anumitor festivaluri, evenimente și sărbători ce au loc în Bruxelles, statuia este îmbrăcată în diverse costume.

Citește și: 10 castele din Europa de care probabil nu ai auzit vreodată

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter