Indiferent de tipul de cafea pe care îl bei dimineața (sau pe parcursul zilei) un lucru e cert: cafeaua te „bagă în priză”, te menține alert și te încarcă de energie. Dincolo de asta, e clar faptul că fiecare dintre noi are un tip de cafea preferat. Fie că e vorba de espresso, cappuccino sau café latte, devenim dependenți de ceașca în care licoarea neagră are proprietatea de a ne oferi mici frânturi de fericire cotidiană.

Probabil te-ai întrebat cândva câte tipuri de cafea există. Ei bine, unii specialiști spun că ar fi peste 30, alții chiar că numărul ar depăși 40. În cele ce urmează, ne-am propus să trecem în revistă 10 dintre cele mai populare tipuri de cafea și rețetele lor aferente. Care e favorita ta?

Espresso

espresso
Foto: Gualtiero Boffi

Clasicul espresso, cunoscut și drept „cafeaua neagră scurtă”, conține aproximativ 30 ml de cafea foarte concentrată. Deși, aparent, e o băutură simplă, în realitate e greu de făcut în mod corect.

Pentru a face un espresso, apa fiartă trebuie ținută sub presiune ridicată și trecută prin boabele de cafea fin măcinate, după care este turnată într-o ceașcă mică, de 60 sau 120 ml. Espresso e cea mai pură experiență „cafegistică” pe care o poți avea și chiar dacă nu e favorita oricui, trebuie încercat dacă vrei să savurezi gustul și aroma perfectă a unei cafele.

Espresso dublu (în Italia i se spune doppio) conține un shot dublu de espresso și este, la rândul ei, o băutură concentrată și puternică.

Americano

americano
Foto: Prathan Chorruangsak

Cafeaua americano își are originea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când soldații adăugau apă în cafele pentru a le face mai „lungi”. Apa dilua espresso-ul, dar în același timp se păstra un nivel consistent de cafeină. După război, barristas din Statele Unite au preluat „rețeta” în meniurile lor. Poți face acest tip de cafea adăugând 90 ml de apă fierbinte unui shot de espresso, într-o cană de 150-180 ml.

Long black

long black
Foto: surfacingmagazine.net

Cafeaua lungă și neagră e oarecum similară cu americano, dar e originară din Noua Zeelandă și Australia. De regulă are mai multă spumă decât o americano.

Se toarnă apa fierbinte într-o ceașcă, apoi se adaugă două shot-uri de espresso. Practic, este procesul invers decât cel prin care se prepară cafeaua americano. Cafeaua long black poate fi, însă, mai tare ca o americano.

Café Latte (sau Café au lait)

cafe latte
Foto: Kevin Menajang

Este un tip de cafea foarte popular și constă dintr-un shot de cafea, la care se adaugă lapte fiert în aburi. De regulă este foarte cremoasă, iar unii nu fac diferența între o café latte și o „albă simplă”. Latte-ul e considerat o cafea entry level, deoarece aciditatea și gradul de amăreală sunt tăiate de cantitatea de lapte. Adesea se adaugă siropuri cu arome, pe gustul celor cărora le plac băuturile dulci.

Pentru a o prepara, se pun un shot de espresso, 240-300 ml de lapte fiert în aburi și 1 cm de spumă, într-un pahar de 400 ml.

Cappuccino

cappuccino
Foto: irisstock

Probabil cel mai popular tip de cafea din lume. Un cappuccino constă din trei straturi: primul e un shot de espresso, urmează unul de lapte la aburi și, la final, barista adaugă încă un strat de spumă de lapte. Acesta din urmă poate fi „înnobilat” cu fulgi de ciocolată, praf de scorțișoară sau alte arome. În mod tradițional, italienii beau cappuccino la micul dejun.

Cappuccino a apărut în Italia, undeva în secolele 17-18, și a fost denumită după călugării capucini deoarece culoarea espresso-ului amestecat cu laptele spumat era similară cu cea a robelor acestora.

Mod de preparare: 1-2 shot-uri espresso + 60 ml lapte aburit + 60 ml spumă de lapte + (opțional) praf de ciocolată. Totul, într-o cană de cappuccino, de 180-240 ml.

Macchiato

macchiato
Foto: dulezidar

Cuvântul macchiato înseamnă pată sau semn. Iar acesta face referire la semnul pe care-l lasă laptele fiert în aburi pe suprafața cafelei. Prin urmare, o cafea macchiato nu e altceva decât un espresso peste care se toarnă direct în ceașcă 1-2 llingurițe de lapte cu spumă. Uneori poate fi similar cu un cappuccino, dar de regulă este mai tare, deoarece cantitatea este mai mică și se servește într-o ceașcă de espresso.

Există și varianta macchiato lung, o versiune ușor identificabilă deoarece se servește într-un pahar de tip rock (150 ml) în care se observă straturile de cafea și lapte.

Cortado

cortado
Foto: Milanchikov

Cortado e un tip de cafea ce constă dintr-un espresso amestecat cu o cantitate egală de lapte cald, pentru a-i reduce aciditatea. Laptele din cortado e fiert la aburi, dar nu e spumat și „texturizat” ca în multe dintre băuturile italienești. Cuvântul cortado provine din limba spaniolă, în care cortar (a tăia) se referă la faptul de a dilua. Cafeaua cortado capătă forme diverse în țări precum Spania, Portugalia și Cuba.

Se prepară într-un pahar înalt, de tip rock, unde se pun un shot de espresso, 30 ml lapte cald și 1 cm de spumă.

Mocha (sau mochaccino)

mocha
Foto: Kiattistock

O mocha este o café latte căreia i s-a adăugat praf de ciocolată sau sirop, uneori fiind servită cu frișcă deasupra. E o cafea entry level, un hibrid care face trecerea de la ciocolata caldă a copilăriei la café latte-ul lumii adulților. Ciocolata și siropul au darul de a tăia din aciditatea espresso-ului.

Se prepară într-o ceașcă de Irish coffee (180-240 ml), în care se adaugă un shot de espresso, 30-60 ml de sirop de ciocolată, 30-90 ml lapte fiert la aburi și 2-3 cm de frișcă.

Irish Coffee

irish coffee
Foto: jucha.marcin

Diversele variațiuni de cocktailuri de cafea au apărut cu mult înaintea a ceea ce astăzi numim Irish coffee. La jumătatea secolului 19 în cafenelele vieneze se serveau specialitățile Pharisäer și Fiaker, acestea fiind cocktailuri de cafea puse în pahare și acoperite cu frișcă. Rețeta originală de Irish coffee a apărut în anii 50 ai secolului trecut și și-o dispută mai multe locuri. Una dintre versiuni este atribuită lui Joe Sheridan, un chef care activa în comitatul Limerick și care a adăugat whiskey în cafeaua pe care a servit-o unor pasageri care debarcau pe pontonul unde se afla restaurantul și cafeneaua la care lucra.

Irish coffee se face, așadar, cu whiskey, zahăr și un strat gros de frișcă. Se încălzește cana, apoi se umple cu cafea. Se toarnă apă fierbinte într-o cană, pentru a o încălzi, apoi se golește. Se umple cana cu ¾ cafea. Se adaugă 1-2 lingurițe de zahăr și se amestecă până se dizolvă complet. Se toarnă apoi whiskey-ul (45 ml), se amestecă pentru a se încorpora. La final se adaugă frișca proaspătă.

Cafea la filtru

cafea la filtru
Foto: Mahé Carpenter

Cândva oaia neagră a familiei cafelei, cafeaua la filtru este din nou la modă, intrând chiar în rolul de vedetă în unele cafenele. Boabele de cafea se macină și se lasă apoi în apă fierbinte sau rece, care este ulterior filtrată. Rezultatul este mai puțin amar și mai puțin aspru decât un espresso, dar nu la fel de apos ca o americano, iar cafeaua poate fi servită neagră sau cu lapte.

Citește și: Tendințe din istoria modei și poveștile din spatele lor

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter