Lumea e plină de locuri fabuloase. Doar că unele dintre acestea par a fi de pe cu totul altă planetă, imaginea lor fiind de-a dreptul uluitoare. Sunt unii călători care colindă planeta în căutarea lor și nici măcar nu-i poți blama. Odată ce-ai ajuns într-unul dintre cele 10 locuri de mai jos, vei fi marcat pe viață, bucuria descoperirii lor urmând să fie infinită. Atenție, însă: pe cât sunt de frumoase și neobișnuite, pe atât sunt de greu accesibile!

Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni
Foto: Canva Photos

Salar de Uyuni este una dintre cele mai spectaculoase atracții din America de Sud. Vasta întindere de sare poate fi văzută din spațiu. Sarea e sedimentată în straturi depozitate pe o adâncime de 10 metri, estimarea totală fiind că aici există în jur de 10 miliarde de tone de sare. În timpul sezonului ploios, cel mai mare deșert de sare al lumii se transformă ad-hoc în cea mai mare oglindă a lumii.

Santinelele Arctice, Finlanda

Sentinels of the Arctic
Foto: via Reddit

Iarna, câmpiile Finlandei devin adevărate jungle înghețate. Plantele, copacii, practic toată vegetația „înmărmurește” dând naștere unui peisaj de pe altă planetă, un fenomen ce reprezintă o caracteristică des întâlnită în Cercul Arctic. Temperaturile rămân undeva între minus 15 și minus 40 de grade Celsius, și chiar dacă ele nu te îmbie la plimbări, imaginea este, să recunoaștem, imrpesionantă.

Peșterile Glowworm, din Waitomo, Noua Zeelandă

Glowworm Caves
Foto: Viator.com

Peșterile Glowworm (viermele strălucitor) aflate în North Island, sunt cunoscute pentru prezența unei mici larve (Glowworm – științific denumite Arachnocampa Larvae) care le populează și care luminează atunci când pleacă în căutarea mâncării. Larvele se agață de stalactitele care atârnă de tavanele peșterii, iar cauza strălucirii provine de la reacțiile chimice care produc o enzimă luminoasă.

Socotra, Yemen

socotra
Foto: Killnson

Socotra e o insulă din Oceanul Indian, aflată la peste 300 km în largul coastelor de sud-est ale Yemenului. Cu o suprafață de circa 3600 km pătrați, Socotra e un loc unic, în care cresc câteva spectaculoase specii de arbori și plante – printre acestea numărându-se smirna, arborele de tămâie și copacul „sângele dragonului”. Sedentarii locuitori din Socotra se ocupă în special cu pescuitul și căutatul perlelor.

Marea Gaură Albastră, Belize

blue hole
Foto: DNY59

Marea gaură albastră este o imensă… gaură subacvatică, aflată în largul coastelor insulelor Belize. Cu o formă circulară, având un diametru de peste 300 m și o adâncime de 125 m, gaura s-a format inițial ca peșteră de calcar în timpul perioadei glaciale, când nivelul apelor mărilor era mult mai scăzut. Pe măsură ce apele au început să crească, sistemul de peșteri s-a inundat și s-a prăbușit, dând naștere unei găuri verticale în mijlocul oceanului.

Insula Aogashima, Japonia

Aogashima
Foto: peak-experience-japan.com

Aogashima e o insulă vulcanică, aflată în Marea Filipinelor, poate cea mai interesantă formațiune insulară din punct de vedere topografic. Unica modalitate de a ajunge în Aogashima este din  Hachijojima, o altă insulă, mai mare, aflată la circa 70 km nord, și unde poți ajunge cu avionul sau cu vaporul. Forma actuală a insulei Aogashima e datorată unei erupții vulcanice din anul 1785, în urma acesteia insula rămânând nelocuită în următorii 50 de ani. În prezent, pe Aogashima trăiesc în jur de 180 de oameni.

Cascada subacvatică, Mauritius

cascada subacvatica Mauritius
Foto: via KULfoto.com

Mauritius e una dintre cele mai tinere insule ale planetei, fiind formată în urma activității vulcanice din adâncurile oceanului, în urmă cu circa 8 milioane de ani. Mauritius stă, practic, pe ceea ce este cunoscut sub numele de Platoul Submarin. Datorită acestuia, în partea de sud-vest a insulei se formează o fascinantă iluzie optică de proporții. Privite de la înălțime, o scurgere de nisip și o fantă creează impresia unei cascade subacvatice.  

Peștera de gheață Skaftafell, Islanda

Skaftafell Ice Cave
Foto: barbol88

Peșterile de gheață se află în apropiere de Reykjavik, capitala Islandei. Acestea variază în privința culorilor, de la gheața cristalină prin care lumina pătrunde cu ușurință pentru a forma compoziții opace interesante. Culorile par uneori puse pe pânză de un pictor suprarealist care a creat miracole cu pensulele sale: nuanțe de albastru intens, turcoazuri, azururi, nuanțe de alb și gri pot fi văzute în diferite perioade ale anului.

Gheața turcoaz, lacul Baikal, Rusia

gheata turcoaz baikal
Foto: Alexey Trofimov

Aflat în Siberia, lacul Baikal este o adevărată minune a naturii. Este cea mai întinsă suprafață de apă proaspătă de pe planetă, conținând circa 20% din întreaga suprafață de apă de pe Terra. Totodată, Baikal este cel mai vechi lac din lume, având vârsta de cel puțin 25 milioane de ani. În plus, e cunoscut ca lacul cu cea mai limpede apă din lume. Motiv pentru care, atunci când îngheață în timpul iernii, se produce un fenomen interesant odată cu apariția la suprafața lui a unor bucăți imense de gheață transparentă, care dau senzația că ar avea culoarea turcoaz.

Structura Richard (Ochiul Saharian), Mauritania

The Eye Of The Sahara
Foto: SRTM Team NASA/JPL/NIMA

Ochiul Saharian este o formațiune geologică imensă, formată în deșertul Sahara, din Mauritania. Are un diametru de 40 km pătrați și este vizibilă din spațiu. Partea interesantă este că, deocamdată, nu s-a aflat exact cum au luat naștere aceste straturi de stâncă sedimentară dispusă în formă de inele concentrice.

Citește și:  7 locuri bizare în care ți-ai dori să ajungi

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter